Tejsav tartalom mérése Atago refraktométerrel

Egyre több, kisebb-nagyobb tejgazdaság ezt a savasság mérő eszközt használja a tejtermékeire.
A tej tartalmaz vizet, fehérjét, lipideket, laktózt stb. A tejtermékekben a laktóz az idő múlásával tejsavvá bomlik, tehát megsavanyodik, ami egy jellegzetes ízt ad neki. Így, tehát a tejtermékek savasságának mérésével meg lehet tudni, hogy mennyire friss a termék.

A termelőknek a boltokba kerülés előtt ellenőrizni kell a tej savasságát, hogy megfelelő-e. A nemzetközi élelmiszerhigiéniai rendelet alapján 0,18 % alatti tejsav értékeket ki kell tudni mutatni.Többi vizságlandó kritériumok:

Fajsúly: 1,028 N/m3 felett
Zsírszegény tej szárazanyag tartalma: 8,0 % felett
Tej zsírtartalom: 3 % felett

 

A PAL-BX és az ACID 91 készülékek eleget tudnak tenni ezeknek a követelményeknek úgy, hogy sokkal könnyebb a kezelhetőségük és sokkal megfizethetőbb az áruk, mint ha titrálással végeznék ezeket a vizsgálatokat.